پیلاتس را بیشتر بشناسیم

پیلاتس چیست؟
در اوایل قرن بیستم یوزف پیلاتس ورزشی را با عنوان کنترلوژی ابداع کرد. وی معتقد بود که انسان علاوه بر سلامت جسم، به سلامت و کنترل روان هم نیاز دارد. بنابراین باید تمرینهای ورزشی وجود داشته باشد که هم بر جسم و هم بر ذهن تاثیر بگذارد و برای رسیدن به این هدف، ورزش کنترلوژی را به وجود آورد. این ورزش در ابتدا جزو تمرینهای ورزشی آمادگی جسمانی به حساب میآمد، اما رفته رفته به یکی از تاثیرگذارترین ورزشها برای رسیدن به تناسب اندام تبدیل شد. کنترلوژی که به معنای علم کنترل بدن است، پس از مرگ یوزف و برای احترام به وی، با نام پیلاتس در کشورهای جهان رواج یافت.
پیلاتس مجموعهای از حرکات ورزشی است که همزمان بر ذهن و بدن فرد تاثیر میگذارد. این ورزش عمیقترین عضلات و مفاصل را نیز درگیر کرده و به مرور زمان انعطاف و استقامت بدن را بالا میبرد. همچنین با تاثیری که بر روی روح و فکر فرد میگذارد، باعث شناخت و درک بهتر ذهن از بدن شده و به قدرت و تعادل آن کمک می کند.
ورزش پیلاتس در سال ۱۳۸۵ وارد ایران شد و جزو پرطرفدارترین ورزشها به شمار میرود. این ورزش را هم به صورت گروهی و هم به صورت فردی میتوان انجام داد و برای انجام آن به یک تشک نرم نیاز است. برخی از سالنها این ورزش را با دستگاههای خاص انجام میدهند. ورزش پیلاتس جزو ایمنترین ورزشها برای بدن است و معمولا در آن از حرکاتی استفاده میشود که به بدن آسیبی وارد نمیکند. در واقع این ورزش علاوه بر قدرت، انعطاف و تعادل، شما را به زندگی سالم بر میگرداند و کمک میکند تا حرکات عادی روزانه خود را مانند نشستن، ایستادن، خم و راست شدن و... به درستی انجام دهید. انجام درست این حرکات از بروز بیماری هایی مانند استرس، گردن درد، کمر درد و... جلوگیری شود.
تاثیر پیلاتس بر بدن
اصلیترین هدف در انجام حرکات پیلاتس تقویت عضلات بدن، بدون حجیم کردن آنها است. اگر این کار به درستی انجام شود، به تدریج معایب بدن از بین رفته و فرم بسیار زیبایی خواهد گرفت. از فوایدی که پیلاتس بر روی بدن دارد میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- این ورزش تمام اعضای بدن را درگیر کرده و بدون ایجاد چربی، عضلات و ماهیچههای تمام اعضای بدن را تقویت کرده و باعث تناسب اندام میشود.
- با تاثیر بر روی کوچکترین عضلات به حفظ تعادل و کنترل بدن کمک میکند و باعث تقویت عضلات و ماهیچه های مرکزی بدن (ماهیچه هایی که لگن و استخوان های پشتی را حفظ می کند) میشود.
- باعث کشش عضلات و در نتیجه انعطاف پذیری بدن میشود.
- در ستون فقرات توازن برقرار میکند.
- قدرت عضلات کف لگن را افزایش میدهد تا بانوان زایمان راحتتری را تجربه کنند.
- باعث افزایش گردش خون و دفع سموم از بدن میشود و سیستم تنفسی را تقویت میکند.
- انجام حرکات با استفاده از دستگاه Reforme ستون فقرات و فیلههای کمری را تقویت کرده و کمردرد را کاهش میدهد.
- حرکات این ورزش به گونهای است که عادتهای غلط بدن در هنگام نشستن، ایستادن و... از بین رفته و در نتیجه از بروز بیماریهای ناشی از آن جلوگیری میشود.
تاثیر پیلاتس بر روان
ورزش پیلاتس، علاوه بر جسم، تاثیر مستقیمی بر ذهن، روح و روان دارد. آزمایشهای صورت گرفته در این زمینه نشان میدهد فردی که به طور مداوم حرکات پیلاتس را انجام میدهد، انگیزه و انرژی بالاتری برای انجام فعالیتهای مختلف دارد. همچنین بر این اساس، این ورزش کمک میکند تا هورمونهای آرام بخش در مغز بیشتر تولید شود و در نتیجه استرس، تنش، افسردگی، بی حالی و افکار منفی به شدت کاهش یابد و خواب فرد تنظیم گردد.
از دیگر فواید ورزش پیلاتس افزایش عملکرد و توانایی مغز در دریافت و پردازش اطلاعات است. انجام مداوم این ورزش باعث تقویت حافظه و در نتیجه جلوگیری از آلزایمر میشود.
پیلاتس و لاغری
ورزش پیلاتس در کنار این که قدرت و انعطاف بدنی را افزایش میدهد، میتواند باعث تثبیت وزن، چربی سوزی و کاهش وزن نیز شود. اما باید توجه داشته باشید که این کار در کنار یک رژیم غذایی درست و یا فعالیتهای هوازی (دوچرخه سواری، پیاده روی و...) تاثیرگذارتر است. اگر در این ورزش کالری سوزی از کالری مصرفی بیشتر باشد، قطعا کاهش وزن صورت میگیرد.
مضرات پیلاتس
در کل ورزش پیلاتس جزو ورزشهایی است که کمترین آسیب را بر روی بدن دارد و هر فردی با هر سنی می تواند آن را انجام دهد. اغلب حرکات این ورزش بسیار آرام و همراه با تنفس عمیق و انقباض عضلانی است. با این وجود اگر حرکات به درستی انجام نشود، به مرور زمان میتواند باعث آسیب دیدگی مفاصل و رباطها و گرفتگی و کشیدگی عضلات شود. همچنین افرادی که بیماری های خاص دارند، بهتر است قبل از انجام این ورزش با پزشک خود مشورت کنند.